Södra Råda gamla kyrka – en unik skatt i svensk historia

Södra Råda gamla kyrka var unik eftersom dess medeltida målningar aldrig övermålades, till skillnad från många andra kyrkor i Sverige. Dessutom lämnades det treklöverformade takvalvet orört. Under årens lopp hade dock vapenhus, fönster och dörrar tillkommit och försvunnit, vilket syntes på att målningarna i dessa områden blivit beskurna. Efter reformationen anpassades kyrkans inredning efter den nya religionen, men takvalvet och målningarna fick vara kvar.

En bortglömd kyrka räddas

Under medeltiden fanns många träkyrkor i Sverige, men på 1800-talet revs eller byggdes många om för att passa nya behov och estetiska ideal. Södra Råda gamla kyrka riskerade att gå samma öde till mötes, men folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren förstod dess unika värde. Han reste runt i Sverige för att dokumentera folkkultur och medeltida kyrkokonst och upptäckte kyrkan i Värmland. När han hörde att den var på väg att rivas, försökte han till och med köpa den för att rädda målningarna. Han gjorde kyrkans konst internationellt känd genom sin bok Monuments scandinaves du moyen-âge, som visades på världsutställningen i Paris 1855.

Även Artur Hazelius, grundaren av Skansen och Nordiska museet, förstod kyrkans värde och ville flytta den till Skansen. Men i stället sålde församlingen kyrkan till Vitterhetsakademien, som renoverade byggnaden och bevarade den på sin ursprungliga plats.

Sveriges första museikyrka

Södra Råda gamla kyrka blev Sveriges första museikyrka och en viktig del av landets kulturarv. Idag finns en rekonstruerad timmerkyrka på platsen, byggd enligt medeltida metoder. Den har ett imponerande treklövervalv i taket, vilket ger kyrkorummet en särpräglad karaktär.

Vill du uppleva detta historiska mästerverk på nära håll? Besök Södra Råda timmerkyrka och upptäck en unik del av Sveriges historia!!

Läs mer:

Se och hör mer om Södra Råda gamla kyrka i denna film.


Missa inte sommarens

Timringskurs i Södra Råda

27-29/6 2025

En del av Byggnadsvårdsåret 50 år