Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sommarföreläsning, Maria Wretemark

19 juli, 2017 kl19:00 - 21:30

50kr

Katas gård i Varnhem – från utgrävning till utställning
År 2005 startade Västergötlands museum det arkeologiska projektet ”Varnhem innan munkarna kom”. Vid utgrävningarna på kullen bakom klosterområdet påträffades ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor. Den byggdes på vikingatiden som en privat gårdskyrka på storgodset Varnhem. Gravplatsen runt om rymmer flera tusen gravar. Här började man begrava sina döda enligt kristet gravskick redan på 900-talet. De spännande fynden gör att Västergötlands historia delvis fått skrivas om. Spåren i jorden, kyrkoruinen och gravarna vittnar om en mäktig och betydelsefull familj med kontakter ut över hela Europa. Tack vare en runristad gravsten känner vi namnen på några av dessa personer – Kata, hennes man Kättil och hennes bror Torgils.

Maria Wretemark som ansvarat för utgrävningarna kommer till oss för att berätta denna historia samt om den nyöppnade besöksanläggmingen i Varnhem.
Kyrkoruinen har fått ett skyddande tak som samtidigt är en permanent besöksanläggning. Här finns utställningen ”Kristna vikingar i Varnhem” som berättar om Västergötland på vikingatiden, om kristnandet, om resorna västerut, om Katas stora gård och om människorna som levde här för 1000 år sedan.

Bygdegårdsföreningen serverar fika till en kostnad av 30:-

Detaljer

Datum:
19 juli, 2017
Tid:
19:00 - 21:30
Kostnad:
50kr

Plats

Södra Råda bygdegård

Arrangör

Södra Råda Akademien